Στην αρχαιότητα

Η αρχή της ιστορίας του μελιού τοποθετείται στην αρχαιότητα, οπότε ήταν πολύ διαδεδομένο τροφικό μέσο και ίσως η μόνη γλυκαντική ουσία, αφού η ζάχαρη αρχισε να γίνεται δεδομένη στις πλατιές μάζες μετά τον 18ο αιώνα. Όπως είναι πλέον γνωστό και έχει αποδειχτεί μετά από πολλές επιστημονικές μελέτες,ότι παρά την κοινή τους προέλευση, δηλαδή το φυτικό χυμό, το μέλι είναι ένα σαφώς πιο υγιεινό από την κοινή ζάχαρη, αφού αποτελεί βιολογικό προϊόν που παρασκευάζουν οι μέλισσες, είναι μια φυσική τροφή που αποτελείται από πάνω από 180 συστατικά, δεν υπόκειται σε χημική και βιομηχανικη επεξεργασία παραμένοντας αγνό και φυσικό.

Βασικά Συστατικά

Τα βασικα συστατικα του μελιου είναι σακχαρα, μονοσακχαριτες (γλυκοζη, φρουκτοζη) και σε μικροτερο ποσοστο πολυσακχαριτες και δισακχαριτες (σουκροζη). Το υψηλο αυτό ποσοστο σακχαρων καθιστουν το μελι σαν μια εκλεκτή και απαραίτητη πηγή ενεργειας για τον οργανισμο, κατάλληλη για αθλητές, εγκύους και παιδιά. Σε αντιθεση με τη ζαχαρη, τα σακχαρα του μελιου, η φρουκτοζη και η γλυκοζη, απορροφώνται πολύ πιο γρηγορα από τον οργανισμο και βοηθούν στην ομαλή λειτουργία των ενδοκρινών αδένων, την αντιμετώπιση του ελαττωματικού μεταβολισμού και γενικά τη διατήρηση της καλής κατάστασης του οργανισμού αφού είναι δυναμωτικό και καταπραϋντικό. Παρά τη χαμηλη αλλα αρκετη για να εξασφαλισουν την απορροφηση των ζαχάρων συγκεντρωση σε βιταμινες (Β1, Β2, Β4, Β5, Β6, C) το μέλι περιεχει μεταλλικα στοιχεια όπως καλιο, ασβεστιο, χλωριο, νατριο και μαγνησιο, στοιχεία απαραίτητα για την ισορροπημένη λειτουργία των κυττάρων, τη δομή των δοντιών και των οστών και την καλή κατάσταση του αίματος και των μυών. Παράλληλα, τα ιχνοστοιχεία, τα ένζυμα και τα οργανικά οξέα συμπληρώνουν την εικόνα της πληρως υγιεινής και απαραίτητης για την ευεξία και καλή κατάσταση του οργανισμού τροφής: το μέλι.

Η Σωστή Επιλογή

Γενικότερα, η διατροφική αξία του μελιού είναι κατι το οποίο εύκολα μπορεί να καθοριστεί και να χαρακτηριστεί αντικειμενικά υψηλού επιπέδου, ιδιαίτερα όταν η βασική κατανάλωση της ζάχαρης στηρίζεται περισσότερο στη συνήθεια και οχι στην συνειδητή επιλογή. Παρόλα αυτά λόγω της χαρακτηριστικής πλούσιας γεύσης του, του ιδιαίτερου αρώματος και του χρυσαφένιου χρώματός του το μέλι κερδίζει συνεχώς φανατικούς υποστηρικτές, που επιλέγουν συνειδητά να εισάγουν το μέλι στην διατροφή τους και να απολαύσουν την μεγάλη ωφέλειά του καθημερινά.